Το μουσικό ραδιόφωνο επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αν μη τι άλλο, το ραδιόφωνο έχει περάσει στη συλλογική συνείδηση ως το μέσον επικοινωνίας και ψυχαγωγίας όπου μπορούμε να ακούμε τις αγαπημένες μας μουσικές και τραγούδια. Μετά από την “εξερεύνηση” των FM, όλοι μας καταλήγουμε σε έναν ή ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς που αγαπάμε να ακούμε σε καθημερινή βάση. Αναλόγως των μουσικών προτιμήσεων του καθενός, πχ. pop, rock, ηλεκτρονική, έθνικ μουσική, κτλ., επιλέγουμε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που καταφέρνουν και μας “ανατριχιάζουν” όταν ακούμε τα playlists τους. Ευτυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Το καλύτερο; Με την δραματική ανάπτυξη της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, μπορούμε πλέον να ακούμε ραδιοφωνικούς σταθμούς από οποιοδήποτε μέρος της χώρας ή του κόσμου, αρκεί βεβαίως να έχουμε την κατάλληλη συσκευή, σύνδεση στο Διαδίκτυο, και ο ραδιοφωνικός σταθμός που μας ενδιαφέρει να εκπέμπει ιντερνετικά.

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί… το μουσικό ραδιόφωνο μπορεί να μας κάνει εξυπνότερους!

Εδώ και αιώνες, γίνονται έρευνες για την επίδραση της μουσικής στην εγκεφαλική λειτουργία. Πλέον, υπάρχουν τόμοι ολόκληροι με πολυετείς επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν περίτρανα ότι εάν ακούμε καθημερινά την αγαπημένη μας μουσική, μπορούμε να γίνουμε εξυπνότεροι.

Μάλιστα, βάσει των επιστημονικών συμπερασμάτων του κλάδου της νευρο-επιστήμης, η τακτική μουσική ακρόαση μπορεί να αναπτύξει σημαντικά όχι μόνο τις μουσικές μας δεξιότητες, αλλά και να ενεργοποιήσει / διεγείρει διάφορα σημεία του εγκεφάλου τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη διάφορων δεξιοτήτων. Άλλωστε, οι σοφοί αρχαίοι Έλληνες μόνο τυχαία δεν έλεγαν τη διάσημη φράση “μουσική για το Νου και φυσική άσκηση για το Σώμα“. Ακόμα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μουσικές και τα τραγούδια που μας συγκινούν όταν τα ακούμε, όχι μόνο διεγείρουν την ανάπτυξη περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο, αλλά αυξάνουν σημαντικά και τα επίπεδα της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Επομένως, εάν την επόμενη φορά σας κατηγορήσουν ότι ακούτε υπερβολικά πολύ μουσική ή ότι κουβαλάτε παντού τα ακουστικά σας για να ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια στο ραδιόφωνο, μην έχετε τύψεις. Σας ζηλεύουν για την εξυπνάδα σας!