Η τεχνολογία εξαλείφει σιγά σιγά το παραδοσιακό ραδιόφωνο

“Τα πάντα ρει”, είχε πει κάποτε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Ηράκλειτος. Η φράση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στις μέρες μας. Ο παράγοντας της τεχνολογικής ανάπτυξης έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πάντα αλλάζουν, όπως άλλαζαν πάντα, απλά στις μέρες μας οι αλλαγές είναι ταχύτατες, εντυπωσιακότερες, και επηρεάζουν ασύγκριτα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων απ’ ότι στο παρελθόν. Τίποτα δεν παραμένει το ίδιο για πολύ. Το ραδιόφωνο δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον γενικό αυτόν κανόνα.

Το τέλος του ραδιοφώνου

Τα τεράστια τεχνολογικά άλματα σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα φέρνουν το τέλος του ραδιοφώνου όπως το γνωρίζαμε έως τώρα.

Το ραδιόφωνο, από τη χρυσή εποχή των πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, αποτελεί ένα εξαιρετικά αγαπημένο μέσον επικοινωνίας, ενημέρωσης, και ψυχαγωγίας, καθώς το έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Έως και πριν μερικά χρόνια, και όσον υπήρχαν χρήματα σε αφθονία στην αγορά, η ιδιωτική ραδιοφωνία ήταν ένας κλάδος που άνθιζε στην Ελλάδα. Ραδιοφωνικοί σταθμοί ξεφύτρωναν ανά δεκάδες σ’ όλη την ελληνική επικράτεια κάθε χρόνο. Η άνθιση, κυρίως από τις αρχές του ’90 έως και τα πρώτα χρόνια μετά το Millenium, ήταν τόσο μεγάλη που επήλθε πολύ γρήγορα κορεσμός της αγοράς. Συνδυαστικά με τη μεγάλη οικονομική κρίση των μνημονίων, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Το “τελικό κτύπημα” φαίνεται πως ήρθε με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τόσο η άνθιση του Διαδικτύου, όσο και η άνθιση των έξυπνων συσκευών, των USB, αλλά και της γενικότερης τάσης προς ψηφιοποίηση, δημιούργησαν μια εξαιρετικά περίπλοκη παγκοσμιοποιημένη κατάσταση, η οποία “γονάτισε” τους περισσότερους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να “βάλουν λουκέτο”.

Πλέον, οι ακροατές στην Ελλάδα είχαν περισσότερες επιλογές, μπορούσαν μέσω του Διαδικτύου να ακούσουν οποιοδήποτε ραδιοφωνικό σταθμό επιθυμούσαν, ενώ το ψηφιακό ραδιόφωνο κατάφερε να διεισδύσει στον “πυρήνα” του παραδοσιακού ραδιοφώνου, δηλαδή στο αυτοκίνητο, στην κρεβατοκάμαρα και στις εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Μέσω smartphone ή ψηφιακού δέκτη στο αυτοκίνητο, οι ακροατές μπορούν να ακούνε οποιονδήποτε σταθμό στον κόσμο επιθυμούν.