Εξελίξεις σχετικά με το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ανήκει δυστυχώς στις χώρες που δε τα πάνε ιδιαιτέρως καλά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιοποίησης, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μαζί με την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Ήδη από το 2018, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, άλματα θα μπορούσε να πει κανείς, όσον αφορά τις διαδικασίες ψηφιοποίησης του ελληνικού ραδιοφώνου. Εθνικός στόχος είναι η πλήρης και επιτυχημένη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο, δηλαδή η μετάβαση σε DAB και DAB+. Βεβαίως, μπορεί να φαίνεται εύκολο, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί εξαιρετικά μεγαλόπνοη και περίπλοκη πρόκληση, τόσο για το Κράτος όσο και για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η αγορά νέου και προηγμένου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και αγορές νέων ραδιοφωνικών συσκευών ή αναβάθμιση των παλαιών (όπως έγινε πχ. με το ψηφιακό σήμα στις τηλεοράσεις). Στο εθνικό χρονοδιάγραμμα προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος, από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο, κοντά στην τετραετία.

Όσο η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τα πατήματά της στις νέες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα του ταχύτατα εξελισσόμενου παγκοσμιοποιημένου ψηφιακού κόσμου, τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU, δείχνουν ότι λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη 1.503 ψηφιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Σε συγκρίσιμα μεγέθη αυτό αναλογεί σε αύξηση περίπου 23% συγκριτικά με την προηγούμενη διετία.

Η πλήρης ραδιοτηλεοπτική ψηφιοποίηση βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Μάλιστα, έχουν γίνει ήδη σημαντικά άλματα προς την υλοποίηση αυτού του στόχου, όπως πχ. ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, δημοσίευση σε ΦΕΚ του Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων, και ανάρτηση αδειοδότησης παρόχου δικτύου.

Η ΕΡΤ είναι ο πρώτος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα που κάνει σημαντικά βήματα προς την πλήρη ψηφιοποίηση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της. Ήδη, εκπέμπονται δοκιμαστικά σε ψηφιακή μορφή από τον Υμηττό και τα έξι ραδιόφωνα της ΕΡΤ. Να σημειωθεί πως τα ηνία της ψηφιακής μετάδοσης στην Ευρώπη κρατούν η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία.