Βρετανική “εισβολή” στα ελληνικά FM… Έρχεται στην Ελλάδα ο Capital FM

Το ελληνικό ραδιόφωνο περνάει περίοδο κρίσης. Ολοένα και περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα βάζουν λουκέτο επειδή δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις. Λόγω του μεγάλου κορεσμού της ελληνικής αγοράς, η ‘πίτα’ των εσόδων από τις διαφημίσεις γίνεται ολοένα και μικρότερη. Κοινώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα ραδιόφωνα απ’ όσα μπορεί να χωρέσει η μικρή ελληνική αγορά. Ένα άλλο αρνητικό φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν ακολουθούν σωστή πολιτική, δεν έχουν ικανούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, το ραδιοφωνικό προϊόν τους είναι κατώτερο των προσδοκιών των ακροατών, και εν τέλει έχει δημιουργηθεί η στερεοτυπική, όμως δικαιολογημένη, αντίληψη ότι οι ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι χάλια.

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ισχύει για όλα τα ραδιόφωνα. Ωστόσο, από τους χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν στην ελληνική επικράτεια, οι ποιοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με τέλεια μουσική και φανταστικές ραδιοφωνικές παραγωγές και playlists είναι πραγματικά μετρημένοι στα δάχτυλα. Φαίνεται πως την κρίση που γνωρίζει το ελληνικό ραδιόφωνο, έρχεται να εκμεταλλευτεί ο βρετανικός ραδιοφωνικός κολοσσός, Capital FM.

Ο Capital FM μόνο τυχαίος ραδιοφωνικός σταθμός δεν είναι. Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας της Μεγάλης Βρετανίας, ιδιαιτέρως δημοφιλής στο δυναμικό νεανικό κοινό. Κλείνει ήδη τα 50 χρόνια λειτουργίας, καθώς άρχισε να εκπέμπει στη Μεγάλη Βρετανία αρχές του 1970. Η τεράστια εμπορική άνθιση του Capital FM σημειώθηκε τη δεκαετία του ’90, με τον ραδιοφωνικό σταθμό να αποκτά 14 τοπικούς ραδιοφωνικούς υποσταθμούς. Κατά μέσον όρο σε εβδομαδιαία βάση, οι ακροατές του ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. και το δυναμικό κοινό του, όπου και έχει εδραιωθεί με σχετική ευκολία, κυμαίνεται μεταξύ 15 – 34 ετών.

Ο Capital FM χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καλύτερους pop ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ευρώπη, διαθέτει στο δυναμικό του εξαιρετικά ταλαντούχους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, και το αυστηρό playlist του παίζει τις μεγαλύτερες pop επιτυχίες της τελευταίας διετίας.

Εκτιμάται ότι θα εκπέμψει στην Ελλάδα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του VFM 88.3.